Staffar i agility

Agility är en hundsport som jag inte kan se mig själv göra. Jag är mer av en bruksmänniska om man säger så. Jag tycker inte illa om agility på något vis, tvärtom tycker jag att det verkar vara en rolig sport, men för mig är det alldeles för mycket springande. Som förare måste man hålla koll på en massa saker och springa samtidigt för att kunna styra sin hund genom banan, och jag tror inte att jag skulle klara det. Jag skulle garanterat snubbla och förstöra för min hund.

I brukset måste man förstås också hålla koll och styra hunden, men det är mer hunden än föraren som jobbar där. Som förare står man mest stilla, eller går lite på sin höjd, och pekar vad hunden ska göra. När det gäller lydnaden i alla fall. I till exempel spåret kan det ju gå undan om hunden spårar snabbt, men då är det i alla fall hunden som arbetar och det spelar ingen roll hur man själv tar sig fram där bak i linan.

Staffar är väl inte en så värst vanlig ras inom agility, vad jag vet, men det ska tydligen finnas några som är duktiga. Staffar är överlag ganska klumpiga hundar, så jag kan förstå att det finns raser som är bättre lämpade. Anledningen till att jag skriver om det här är för att jag hittade ett klipp från Crufts (en stor utställning i England) där staffar har en uppvisning i agility. Inte världens bästa agilityhundar som sagt, men roligt att titta på!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *