Mina hundar

SodaJag tänkte presentera mina hundar för er. De heter Soda och Tilly och är två tikar av rasen staffordshire bullterrier, eller staffe som man säger i dagligt tal. Jag älskar den här rasen och tycker att de är de härligaste hundarna som finns. De är som små clowner som älskar att kela samtidigt som de har en stor arbetslust. Arbetslusten är dock inget som finns automatisk i rasen, utan man får välja hundar efter en uppfödare som avlar på arbetsglada hundar.

Man skulle kunna säga att rasen är lite uppdelad mellan det som man kan kalla för utställningshundarna och de som är av den lite sportigare typen. Detta förekommer i många raser, och jag tycker både att det är bra och dåligt. Det är bra att det finns möjlighet att välja om man vill ha en soffpotatis eller en hund med driv, men å andra sidan är det lite trist att raserna delas upp eftersom det ofta blir så att utställningshundarna tappar rasens egenskaper och endast blir ett ”yttre”.

När man pratar om staffar vill man förstås inte ha rasens ursprungliga egenskaper, som ju var att slåss mot andra hundar i hundkamper, men man vill fortfarande ha deras mod, djärvhet och kraft. Det vill i alla fall jag. Jag tränar en del med mina hundar, och då främst inom brukset. Soda som är 4 år tränas och tävlas i spår och är uppflyttad till högre klass, och Tilly som är två år tränas och tävlas i sök och är uppflyttad till lägre klass. Målet är självklart att ta sig till elit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *