Dags att byta däck

Nu är våren på väg med stormsteg och det börjar bli dags att fundera på att byta däck. Av erfarenhet vet jag att man inte ska göra det för tidigt, för rätt vad det är har vi vinterväglag igen, men å andra sidan vill man inte köra för länge med dubbdäck på torra vägar heller då det varken är bra för däcken eller för miljön. Vädret kan vi inte styra över, och snart måste man ju byta, så jag tror ändå att jag ska försöka göra det så snart som möjligt och istället ta bussen om det skulle komma mer snö. Den lär inte bli liggande många dagar ändå i de här temperaturerna.

I vanliga fall byter jag däck själv, men i år funderar jag faktiskt på att låta en firma göra jobbet. Det är ju så billigt nu för tiden, och man slipper slita på sin egen kropp. Dessutom vet man att det blir rätt gjort då, och man behöver inte fundera över lufttryck och hjulinställningar. En annan smidig sak är ju att många företag erbjuder däckhotell, och då slipper man ha däcken liggande hemma och ta upp onödig plats. Däck ska förvaras i rätt miljö för att hålla så länge som möjligt, och förvaras de fel kan de till och med bli farliga att använda. Ett klassisk fel är att förvara däcken i pannrummet eller på en varm vind, och då torkar gummit och däcket får mycket sämre egenskaper.

Jag brukar visserligen förvara mina däck bra, men platsen de tar skulle jag gärna använda till något annat. Jag ska kolla upp var man kan göra däckbyte i Göteborg, och även var det finns däckhotell. Varför slita med domkraft och fälgkors i garaget när man kan lämna över det till proffsen och få det gjort ordentligt för en billig peng? Egentligen skulle man väl skaffa sig en sådan där mutterdragare som de använder, men de kostar nog en hel del om man ska ha en som är tillräckligt kraftig för att hålla i många år.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *