Börja klickerträna din valp

När man börjar klickerträna sin valp kan det vara svårt att veta var man ska börja, det är så mycket som ska läras in och läggas grunder för. Speciellt om man har haft flera hundar tidigare har man säkert också en hel del tankar om sådant som man vill förändra gentemot tidigare tränade hundar. Ofta utgår man då från egenskaperna hos ens tidigare hundar, och inte egenskaperna hos den nya valpen.

Något av det viktigaste när man har kommit igång med klickerträningen av valpen är kanske därför att vara noga med att utvärdera vad det är för personlighet man har fått med sig hem denna gången. Att börja klickerträna enkla övningar och se vad valpen har lätt för, och vad som är lite svårare. Det kanske inte alls är samma saker som de tidigare hundarna har haft svårt för, och då är det dumt att överträna eller försöka förhindra sådant som inte ens blir ett problem.

Klickerträning av valp handlar också mycket om att försöka balansera färdigheter mot varandra. Vi vill varken ha en alldeles totalgalen valp som inte kan behärska sig, eller en mycket förståndig och lugn valp som inte har förmågan att ta i eller trycka på ordentligt när det behövs. Uppgiften som klickertränare är att försöka få fram både självbehärskning och fart, och framförallt att genom att förstå sig på valpens personlighet också förstå sig på vad det är man behöver fokusera mest på i klickerträningen. Valpar förändras också under sin uppväxt, både beroende på hur vi har tränat den och beroende på olika utvecklingsfaser, vilket gör att man kan behöva revidera sin plan under tiden. En valp som har behövt lite hjälp med farten under valptiden kan till exempel behöva mer av koncentration och stadga när den blivit mer tänd på träningen.

När man klickertränar en valp kan det också vara bra att tänka på att, så länge som det behövs, träna på en sak i taget. Att sätta ihop alla apporteringens delar till en hel apportering är dumt om valpen har lite svårt för någon av delarna. Långa beteendekedjor är bättre att vänta med tills valpen är stensäker på alla moment som ingår i dessa. Istället är det bättre att ha diverse olika skräpbeteenden som man kan använda för att även träna på valpens uthållighet att göra flera saker i rad. Det kan alltså vara vettigt att klickerträna valpen till olika små tricks eller moment som inte spelar så stor roll hur de utförs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *